شیوا نقدی/ فرزند، یکی از ثمرات زندگی زناشویی است که نقش بسزایی در استحکام خانواده ایفا میکند. درکشور ما که آمارها، ناباروری را علت یک سوم طلاقها در ایران میدانند بچهدار شدن نوعی شکوفایی محسوب شده و نیازی بنیادی برای ادامه نسل به شمار میآید.
دیر زمانی زوجهای نابارور، با آرزوی شیرین فرزند پروری مشقت سفر به مراکز درمان ناباروری در کشورهای دیگر را با جان میخریدند، اینک اما داشتن فرزند که زینت زندگی خانواده محسوب میشود با توانمندی متخصصان پژوهشگاه رویان یک آرزوی دستیافتنی محسوب میشود.
این پژوهشگاه که از دهه هفتاد به درمان زوجهای نابارور مبادرت میورزد ضمن صرفهجویی ارزی قابل توجه، زمینه جذب توریست در این حوزه درمانی را نیز درکشور فراهم کرده است.
در همین راستا، با دکتر عبدالحسین شاهوردی سرپرست پژوهشگاه رویان گفتوگویی در رابطه با عملکرد پژوهشگاه رویان در سالهای حیاتش در کشور داشتیم:
پژوهشگاه رویان یکی از مراکزی است که ارتباط بین دانشگاه و صنعت را حفظ کرده است و از این طریق توانسته اتفاقات بزرگی را رقم بزند , حال تأسیس مرکز ناباروری رویان تا چه میزان در درمان ناباروری مؤثر بوده است ؟
همان طور که گفتید در راهکار جهاد دانشگاهی پژوهش و آموزش باید رویکرد صنعتی داشته باشد، این اتفاق خوب با توجه به فرهنگ ایرانیان در جامعه رخ داده است، ما با حمایتهای مالی که درصدی از آن از طرف دولت و درصدی را از ارائه خدمات تخصصی به دست آوردیم، توانستیم این رویکرد را عملی کنیم. درمان ناباروری با استفاده از فناوریهای نوین در دنیا در حدود سالهای 1358 الی 1359 به وقوع پیوست و اولین نوزاد متولد شد. همانگونه که مطلع هستید در فرهنگ ایرانیان و شرقیها خانواده و فرزندآوری جایگاه خاصی دارد که این باعث میشد گروهی برای درمان این معضل به خارج از کشور سفر کنند و به نوعی زوجهای نابارور دومین گروهی بودند که بیشترین ارز را به خود اختصاص میدادند.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، در بین سالهای 1368 الی 1369 نیاز جامعه به درمان ناباروری احساس شد.
خدا را شاکر هستیم که توانستیم این نیاز را به خوبی شناسایی کنیم و گامهای مهمی را در این راه برداریم و یکی از بزرگترین مراکز ناباروری دنیا که به موضوع تحقیقات، آموزش و خدمات تخصصی توجه ویژه داشت را ایجاد کنیم.
در بین زوجهای ایرانی 15 درصد آنها نابارور هستند که این میزان ناباروری در جامعه مقدار قابل توجهی است، پس از ایجاد این مرکز، درمان زوجهای نابارور در کشور و در استانهای متعددی صورت گرفت و زوجهای بیشماری توانستند طعم شیرین داشتن فرزند را بچشند.
پس از اقدامات صورت گرفته توسط مرکز ناباروری رویان چه میزان صرفهجویی ارزی صورت گرفته است؟
اگر بخواهیم فقط حداقل هزینه درمان زوجهای ناباروری که به کشورهای دیگر مراجعه میکردند را در نظر بگیریم 6000 دلار هزینه درمان هر زوج نابارور است که این مقدار هزینه صرفهجویی شده است.
هزینه خدمات ارائه شده توسط مرکز ناباروری رویان چقدر است؟ آیا افرادی که توانایی بالای مالی خوبی ندارند هم میتوانند از این خدمات استفاده کنند؟
در حال حاضر برخی مراکز بویژه مراکز دانشگاهی با بودجه مالی که در اختیار دارند و همکاری با بیمهها در تلاش هستند تا از این زوجها حمایت کنند. درمان این زوجها مراحل مختلفی دارد که اکثریت آنها در مراحل اولیه درمان قادر خواهند بود بچهدار شوند و تعدادی دیگر از این زوجها به مرحله نهایی درمان میرسند که هزینه این زوجها را میتوان حدود 6 میلیون تومان دانست و این میزان سقف هزینههای پرداختی برای ارائه خدمات است. البته این میزان هزینه در ایران حدود 30 درصد هزینههای مراکز کشورهای دیگر است.
از دیگر دستاوردهای پژوهشگاه رویان میتوان به انجماد جنین انسان نیز اشاره کرد، آیا از این جنینهای فریز شده نوزادی متولد شده است؟
بله، برای مثال برای افرادی که دچار بیماریهایی همچون سرطان هستند و برای درمان نیاز به شیمی درمانی دارند قبل از شروع درمان سلول جنسی این افراد در محیط آزمایشگاه گرفته میشود و منجمد میشود تا در حین مراحل درمانی این سلولها از بین نروند تا پس از درمان بیماری اگر ناباروری رخ داد بتوان از آن سلولهای منجمد استفاده کرد تا ناباروری این افراد نیز برطرف شود و فرزندان بیشماری نیز از این روش متولد شدهاند.
مراجعه بیماران خارجی به مرکز ناباروری رویان تا چه اندازه سبب جذب سرمایه خارجی شده است؟
در واقع در این مرکز توریست درمانی فراهم شده که این موضوع باعث جذب سرمایههای خارجی و همچنین دلار به کشور میشود در طول سال بین 500 تا 600 زوج خارجی به مرکز رویان مراجعه میکنند که تعدادی از این زوجها از لحاظ اعتقادی علاقهمند مراجعه به مرکزی بودند که چارچوبهای دینی و انسانی را برای درمان ناباروری در نظر میگیرد.مرکز ناباروری رویان در حال حاضر یکی از بزرگترین مراکز ناباروری در دنیاست که با بهرهگیری از نیروهای متخصص و متعهد به درمان ناباروری و ارائه خدمات به زوجهای ایرانی و غیرایرانی میپردازد. گفتنی است مأموریت پژوهشگاه رویان در راستای نقشه جامع علمی کشور در محورهای پژوهش و توسعه علم و فناوری در زمینههای زیستشناسی و پزشکی تولیدمثل، سلولهای بنیادی و زیستفناوری،آموزش و ترویج یافتههای علمی در سطح ملی و بینالمللی، تولید محصولات زیستی به منظور رفع نیازهای علمی تخصصی کشور برای درمان بیماران نابارور از طریق پژوهش می باشد.
نظر شما